Regelmatig merken wij dat er onduidelijkheid is over de term onderhoud en krijgen wij vragen over het onderhoudscontract. Het belang van eenduidige begrippen werd onlangs pijnlijk duidelijk toen een klant geconfronteerd werd met een mail waarin de afkorting SM werd gebruikt. De klant dacht aan Sadomasochisme, terwijl de zender van de mail, Social Media bedoelde. Wij proberen u hier duidelijk te maken wat er allemaal bij het onderhouden van een website komt kijken. Ook zullen we dieper ingaan op het verschil tussen een update en een upgrade en waarom het belangrijk is dat er updates uitgevoerd worden. Bij websites is het gevolg van het niet-onderhouden vaak moeilijker voor te stellen dan bijvoorbeeld het niet-onderhouden van een verwarmingsketel. Het resultaat is echter hetzelfde.

Wat is nu eigenlijk de definitie van onderhoud?
Volgens Wikipedia is onderhoud het volgende: Onderhoud is het totaal van activiteiten met als doel, het in ‘een aanvaardbare conditie’ houden of terugbrengen van machines, gebouwen, verkeersinfrastructuur, computerprogramma's, natuur enzovoort, teneinde (direct en op termijn) de "gevraagde mate van functionaliteit" te borgen.

Wat doet de Joomla Community met deze informatie?
De Joomla Community is een grote groep mensen wereldwijd die belangeloos het Content Menegement Systeem (CMS) ontwikkelt en onderhoud. Ze zijn erg gedreven in het oplossen van problemen en toevoegen van functionaliteiten aan het CMS. Al deze aanpassingen noemen we ook wel "patches". Op een bepaald moment worden er meerdere van deze patches samengevoegd in een groot update-bestand. Dit gebeurt 1 tot 2 keer per maand. Deze update dient vervolgens te worden uitgevoerd door de beheerder van de website.

De patches in een update zijn grofweg in 3 groepen te verdelen:
-Beveiliging patch, om beveiligingslekken in de software te repareren die anders door hackers gebruikt kunnen worden om een website te hacken.
-Reparatie patch, om fouten in de software op te lossen als bepaalde onderdelen van de site niet goed functioneren.
-Functionaliteiten patch, om Joomla! van extra uitbereiding te voorzien of een bepaalde functionaliteit toe te voegen.

Waarom is het regelmatig doorvoeren van updates zo belangrijk?
Het spreekt voor zich dat het fijn is dat software wordt gerepareerd wanneer het niet juist functioneert. Natuurlijk is het leuk als het systeem wordt uitgebreid met extra functionaliteiten om ons leven makkelijker te maken. Maar los van dit alles, is een veilig systeem het prettigst! Hackers zitten nooit stil en zijn altijd op zoek naar manieren om uw website en webserver te hacken om daarmee vervolgens anders systemen te hacken. Daarom is het van belang zo snel mogelijk updates uit te voeren als ze beschikbaar zijn. In bijzondere gevallen kan het voorkomen dat een patch niet juist functioneert. Dit heeft dan vaak tot gevolg dat het CMS ook niet goed meer functioneert. Maak dus altijd eerst een backup voordat u een update uitvoert! gRapHicWebDesign test daarom alle updates voordat wij deze uitvoeren. Zelfs dan kan er soms nog wat misgaan, omdat elke website anders is gebouwd. Al deze updates worden door gRapHicWebDesign uitgevoerd, mits u een onderhoudscontract heeft afgesloten.

Ook webservers waar uw website op gehost is, hebben ook updates nodig! Een veilig Joomla!-systeem, maar verouderde server-software, kan dus ook problemen opleveren. Kies daarom zorgvuldig uw hostingpartij desalniettemin is gRapHicWebDesign hiervoor niet verantwoordelijk. Uiteraard kan het u adviseren in het maken van een keuze.

Wat zijn nu eigenlijk die beruchte upgrades?
Een upgrade is een substantiële wijziging van het Content Management Systeem. De online wereld staat niet stil en er komen steeds weer nieuwe mogelijkheden bij. Denk maar eens aan responsive webdesign. Dit was een paar jaar geleden nog vrij nieuw en nu is het bijna de standaard voor websites, gezien het aantal verschillende apparaten om ons heen. Mobiele telefoons, tablets, etc. etc.

Het spreekt voor zich dat het systeem daarvoor moet worden "omgebouwd". Deze grote wijzigingen worden upgrades genoemd (bijvoorbeeld van Joomla! 2.5 naar Joomla! 3.x). Updates hebben daarentegen vaak geen grote impact op het functioneren van het systeem. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat extensies (zoals een nieuwsbrief module of foto-album) of de template (dat is als het ware het visuele ontwerp van de website) niet meer werken. gRapHicWebDesign zal al deze zaken dus moeten aanpassen, nadat er een upgrade is uitgevoerd. Het is daarom ook niet vreemd dat een upgrade niet "even snel" en kosteloos kan worden uitgevoerd.

Joomla! versies van 3.5 of lager worden niet meer ondersteund!
Het is dus verstandig om uw website te laten onderzoeken en te informeren naar de mogelijkheden voor een eventuele upgrade. Het niet upgraden naar de nieuwste Joomla! versie kan dus naar verloop van tijd beveiligingsproblemen en een niet functionerende website opleveren. Mocht je nog een ‘oude’ Joomla! website hebben, informeer dan naar de mogelijkheden en kosten om uw website te upgraden naar de nieuwste Joomla! versie. Wij helpen u daar graag bij.

Nieuwste Joomla! versie

joomla versie